Salg uden mægler

Salg uden mægler? 

Kan man virkelig sælge uden en mægler?

Ja, salg uden mægler kan godt lade sig gøre. Mæglerens primære opgave er at værdisætte boligen og finde en køber. Hvis du allerede har fundet en køber – og I kan blive enige om prisen – kan jeg hjælpe med resten.

Ved salg gennem mægler udfylder mægler en standard købsaftale. Gennemføres salg uden mægler, skal man selv sørge for købsaftalen.

Jeg udarbejder købsaftale og fremskaffer de nødvendige dokumenter. Herudover sørger for tinglysning af handlen, og sørger for – i samarbejde med banken – at købesummen bliver betalt. En handel uden mægler skal foregå i tæt samarbejde med din bank, så tingene foregår i den rigtige rækkefølge.

Er det nødvendigt med en købsaftale?

Købsaftalen er det juridiske dokument, som aftaler vilkårene for handlen. Det er nemlig ikke kun prisen, man skal aftale. Der skal også aftales overtagelsesdato, frister for tinglysning, fordeling af handels omkostninger, deponering og frigivelse af købesum mm. En ordentlig købsaftale sikrer, at der er klarhed over handlens vilkår. På den måde undgår parterne at bliver uenige om hvad der gælder efterfølgende.

Mæglere anvender en standard købsaftale, og har typisk mest fokus på at få handlen lukket. Derimod har en boligadvokat fokus på at juraen i købsaftalen er i orden. Som sælger skal du sikre dig, at dit ansvar begrænses mest muligt. Og som køber skal du sikre dig, at du undgår ubehagelige overraskelser.

Hvilke andre dokumenter skal bruges?

Der skal typisk bruges mange dokumenter i en bolighandel. For eksempel bør der udarbejdes tilstandsrapport, el-rapport og tilbud om betaling af ½ ejerskifteforsikring ved salg af villa eller rækkehus. Hvis der er salg af lejlighed, bør man indhente forskellige oplysninger fra ejerforeningen. Herudover bør man altid indhente BBR-meddelelse og ejendomsdatarapport.

Er det nødvendigt med en boligadvokat?

Det er i hvert fald en rigtig god ide for både køber og sælger. Som boligadvokat sikrer jeg, at juraen er på plads. På den måde minimerer sælger sin risiko, og køber undgår ubehagelige overraskelser. Herudover sørger jeg for at processen forløber korrekt og foregår i den rigtige rækkefølge.