Ægtepagt

Hvad er en ægtepagt?

En ægtepagt er en aftale mellem to ægtefæller omkring hvilken formueordning de ønsker i deres ægteskab. Det kan både være i forhold til skilsmisse. Men det kan også være af hensyn til arvinger eller kreditorer. Endelig kræver gaver af større værdi mellem ægtefæller en gaveægtepagt.

Formuefællesskab og særeje

Som ægtefæller får i automatisk delingsformue, når I bliver gift. Det betyder at alt hvad I hver især medbringer ind i ægteskabet, som udgangspunkt skal deles med halvdelen til hver, hvis I skal skilles eller en af jer dør.

Såfremt en af jer medbringer en virksomhed, opsparing eller lignende, ønsker I måske ikke at der skal deles lige ved skilsmisse eller dødsfald. I værste fald kan ligedelingen betyde, at den ene part må lukke sin virksomhed eller sælge sit hus. Løsningen kan være at kontakte advokat og få oprettet en ægtepagt om helt eller delvist særeje, så juraen i ægteskabet bliver tilpasset jeres ønsker.

Hvis I ønsker særeje i ægteskabet, skal I tage stilling til om det skal være skilsmissesæreje, kombinations særeje eller fuldstændigt særeje.

En advokat med speciale inden for familieret kan hjælpe jer med at vælge den rigtige form for særeje.

Når man opretter en ægtepagt skal man være meget opmærksom på formuleringen, for der er skrappe krav til beskrivelsen i ægtepagten.

Søg derfor en advokat med speciale inden for familieret, når I skal have ægtepagten formuleret korrekt

 Ægtepagter om pensioner

Ægtefæller beholder som udgangspunkt hver deres pensionsopsparinger ved skilsmisse. Der er dog nogle regler om deling af særligt høje pensioner eller kompensation til den ægtefælle som har en urimeligt lille pension.

Såfremt I ønsker en mere ligelig deling af pensioner skal i oprette en ægtepagt.

Modsat kan I også oprette en ægtepagt om særeje på pensioner for at undgå en senere tvist om hvorvidt pensionen er urimelig høj eller der skal betales kompensation.

Fremgangsmåde

Hvis jeg skal hjælpe jer med at oprette ægtepagt, så aftaler vi først et møde. Her gennemgår vi jeres ønsker for at se om de er mulige, samt afklarer de ting I endnu ikke selv har afklaret. Efter mødet sender jeg jer et udkast til jeres eventuelle bemærkninger. Herefter skal ægtepagten oprettes som et skriftligt dokument, der underskrives af begge ægtefæller. Og endelig skal ægtepagten tinglyses elektronisk med ægtefællernes underskrift fra Nem-ID. Det er vigtigt at få tinglyst ægtepagten, da den ellers ikke er gyldig.

Pris

Prisen afhænger af hvor indviklet ens ønsker er, samt hvor afklaret man er med sine ønsker. Hvis I er afklarede med jeres ønsker og de ligger inden for det normale, vil jeg kunne lave jeres ægtepagt og tinglyse den for 3.950 kr. inkl. moms. Ud over mit salær, skal der betales kr. 1.660 i tinglysningsafgift.

Kontakt mig, hvis du ønsker at få lavet en ægtepagt.

Jeg er medlem af Danske Familieadvokater og specialiseret inden for familieret og rådgivning om ægtepagter

 

Jeg arbejder primært i og omkring Aalborg, men yder rådgivning i hele Nordjylland

ægtepagtægtepagt